V sobotu 12.9. Aromakonference Brno a v neděli 13.9. Festival Aromaterapie & Bylinky. Ani letos nebude chybět v kalendáři největší setkání milovníků léčivých rostlin v republice. Asociace českých aromaterapeutů je i letos jejím partnerem, pro nedělní program připravujeme přednášku o bezpečné aromaterapii pro začátečníky. Vystoupí ale také řada dalších lektorů AČA nebo absolventů Institutu aromaterapie.

Sobotní konference má letos téma: Aromaterapie a psychika v praxi. Je určena jak aromaterapeutům, tak i dalším pracovníkům v pomáhajících profesích a nadšené veřejnosti. Vystoupí čtyři renomovaní lektoři. Program zahájí rakouská aromaterapeutka Ingrid Kleindienst – John a v rámci svého příspěvku představí možnosti, jak aromaterapii využít při psychických obtíží. Naváže na ni britská aromaterapeutka a zdravotní sestra Sue Mousley, která pracovala s aromaterapií jako porodní asistentka a dnes vede projekt Oasis Relaxation při nemocnici George Eliota, kde zbavuje stresu pacienty před vyšetřeními i samotný personál. Ve své přednášce předá zkušenosti z praxe. Jako třetí se představí zdravotní sestra v psychiatrii Regula Rudolf von Rohr ze Švýcarska, která vypracovala systém aromaterapeutické péče pro pacienty ve fakultní psychiatrické klinice. Součástí její lekce bude i praktická ukázka. Čtvrtý řečník bude reprezentovat Českou republiku a je jím lékař a bylinář Zbyněk Mlčoch. Ten účastníkům doporučí byliny, které mohou ulevit od psychických neduhů včetně receptů, jak je správně použít. Akce se koná opět v areálu Mendelovy univerzity v Brně, v ceně vstupného je celodenní občerstvení i vstupenka na nedělní festival.

Ten opět provoní nádherný areál Otevřené zahrady v Brně. Návštěvníky čeká bohatý přednáškový a workshopový program, možnost se poradit s bylináři i aromaterapeuty, ovonět a vyzkoušet přírodní výrobky na aromajarmarku, ochutnat bylinkové speciality a nápoje. Organizátoři myslí i na nejmenší, pro které chystají hned dvě dílničky. Doporučujeme zejména nabitý přednáškový program, kde dostane prostor aromaterapie hned v několika podobách: hovořit budeme kromě bezpečnosti také o aromaterapii pro psychickou pohodu, pro lepší zvládání premenstruačního syndromu, několik přednášek se dotkne aktuálního tématu respiračních onemocnění a imunity a milovníky zvířat jistě potěší program zaměřený na naše čtyřnohé kamarády. Kromě přednášek se mohou návštěvníci účastnit praktických workshopů ve venkovní kuchyni, prožitkových seminářů v ženském stanu nebo bylinkové vycházky do přilehlého parku.

Detailní program obou akcí i předprodej vstupenek najdete na tomto webu: https://www.aromaterapieabylinky.cz/