Mandarinka k nám přišla z ostrova Mauricius a odtud je odvozený její název.
Jak se dá kůra z mandarinky vyžít, jaké má vlastnosti z různých pohledů a to ať je to dietetika, TČM, aromaterapie nebo jsou to tinktury?
Dietetika:
Dá se přidat například do kaší, dá se nastrouhat a pak přidávat do jídel nebo z ní udělat čaj proti kašli. Při použití v kuchyni dodává jídlu své aroma, lehce nasládlou a pikantní chuť, ale hlavně dokáže při přípravě masa urychlit jeho měknutí a dodává mu křehkost. Navíc, zanesená do jídel zlepšuje stravitelnost, snižuje nadýmání a pálení žáhy.
Mandarinka obecná, nezralá zelená kůra
(Nakrájené nezralé plody mandarinky s vybranou dužinou a sušené na slunci).
Účinek: zprůchodňuje tok jaterní qi, rozbíjí qi, rozptyluje zauzlené a rozhýbává stagnující potravu
Chuť: ostrá, hořká
Povaha: teplá
Tropismus: játra, žlučník, žaludek
Mandarinka obecná, zralá sušená kůra
Účinek: působí jako karminativum (zlepšuje trávení, zvyšuje sekreci žluči), pomáhá při kašli, rozpouští hleny, posiluje žaludek
Chuť: hořká, ostrá
Povaha: teplá
Tropismus: slezina, plíce
(Mandarinka plod: pomáhá produkovat tělní tekutiny, zlepšuje trávení, pomáhá sestupu qi, zvlhčuje plíce, rozpouští hleny, a proto se používá proti zvracení, kašli, zahlenění, plnost hrudníku, bolest žeber).
Tradiční čínská medicína (TČM):
Použití ve směsích např. v odvarech
Mandarinka obecná, nezralá, sušená kůra je na:
V mechanizmu Qi podporuje lehce pohyb nahoru, ale zároveň uvolněním stagnace dokáže zastavit qi v protisměru (říhání, pálení žáhy, nausea atd.).
Stísněnost jater ze stagnující Qi:
– nestálé bolesti v podžebřích, vzdychání, podrážděnost, nepravidelná menstruace, bolesti břicha, a poruchy trávení s problémy od žaludku či střev
– bolesti třísel, kýly, bolesti vnějšího genitálu
Rozptyluje zauzlené, rozrušuje stagnace)
– pnutí v prsou s hmatnými útvary (cysty a fibromy), horší před menstruací
– hmatné útvary v břiše
– stagnace potravy – říhání se zkaženým hnilobným zápachem, bolesti v nadbřišku, nechutenství, páchnoucí průjem
Mandarinka obecná, zralá, sušená kůra je na:
V mechanizmu Qi podporuje spíše pohyb dolů
Napravit qi harmonizovat střed
Stagnace qi středního zářiče (z nedostatečnosti qi či přeneseně od jater):
– žaludeční nevolnost až zvracení, bolesti či pocit nadýmání nebo plnosti v nadbřišku, škytavka, říhání
– bolest břicha a průjem při napadání sleziny játry nebo z nedostatku qi
– nechutenství
Nedostatečnost Qi s tvorbou vlhkosti či hlenu:
– pocit plnosti na hrudi či v nadbřišku, nechutenství, únava, kašovitá stolice, kašel s vykašláváním hlenů, zahlenění po jídle, atd.
Aromaterapie (většinou se lisuje z kůry za studena):
Éterický olej (ÉO) je v kůře. Když kůru ohneme a zmáčkneme, tak z ní ÉO viditelně stříká. Dá se to využít i v inhalaci. Zkuste vložit čerstvou slupku z mandarinky do bavlněného sáčku a inhalujte 15 minut. Tato citrusová vůně vás uklidní…
Působení éterického oleje:
Velmi se cení pro psychologické působení – éterický olej rozpouští napětí, je antidepresivní a proto nás nepřekvapí, že ÉO podle TČM má vztah ke Žlučníku a Játrům (orgány, které napětí nesnášejí). Naopak ÉO přináší radost, ale je i na svaly, některé typy migrén a na nespavost
Svou suchou vlastností je dobrá i pro Zemi (Slezina, Žaludek) a tak i zažívání…
(Mandarinkový ÉO se hojně používá do kosmetiky a je vhodná i do dětské kosmetiky).
Tinktura:
Při suchém kašli pomůže následující typ. Sušenou mandarinkovou slupku rozdrťte na prášek a smíchejte s alkoholem. Nejlépe s vodkou v poměru 2 polévkové lžíce na 2 dcl alkoholu. Takto vytvořenou tinkturu uskladněte v uzavřené nádobě alespoň 1 týden na tmavém místě.
Užívejte 20 kapek při suchém dráždivém kašli.
Jinak samozřejmě i na chuť
Vnější použití (domácí kosmetika):
Zde by se dalo uvést mnoho příkladů od koupelí a krémů po obličejové masky. Uvedu alespoň jeden příklad. Odvar na mastící se vlasy s nepříjemným svěděním. Dáme čerstvou kůru z mandarinky do hrnce, zalijte je vroucí vodou a na mírném ohni vaříme půl hodiny. Potom hrnec přikryjte pokličkou a kůru máčíme další hodinu. Odvarem si opláchněte vlasy a následně umyjte.
Není škoda vyhazovat kůru mandarinky?
Petr Novák