Autorka: Jana Urbanová

V květnu 2023 jsme se účastnili 4. ročníku mezinárodního semináře The Essence of Clinical Aromatherapy International Seminar, který se konal v Královské botanické zahradě ve skotském Edinburghu. Seminář pořádá Rhiannon Lewis a je jednou z vysoce uznávaných a vyhledávaných akcí světové úrovně, na které se setkává mezinárodní komunita klinické aromaterapie. Tentokrát se sešli účastníci ze 34 různých zemí. Osobně jsme vnímali velmi podporující a přátelskou atmosféru, profesionální přístup a inspiraci pro naši další práci na poli aromaterapie. Navázali jsme kontakty s předními zahraničními odborníky a postupně bychom je rádi oslovili a nabídli našim členům a zájemcům kurzy či webináře.

Program semináře

Účastníky přivítala Rhiannon Lewis a spolu s Jane Buckle otevřely seminář.

Carol Rose ve svém příspěvku „Integrating Clinical Aromatherapy in Palliative Care: Ways in Which We Can Bridge the Gap“ představila aromaterapii jako možnost holistické péče o lidi v paliativní péči. Na příkladech z praxe ukázala, jak může být aromaterapeut důležitou součástí psychosociální a spirituální podpory nejen pro umírající, ale i pro rodiny.

Její kniha Integrating Clinical Aromatherapy in Palliative Care je k dispozici v knihovně OSČA.

Anxiolytickým a antidepresivním účinkům esenciálních olejů na příkladech preklinických studií se věnovala ve svém příspěvku Lorena R. Lizarraga-Valderrama („Anxiolytic and Antidepressant-like Effects of Essential Oils: Preclinical Findings„). K objasnění rozmanitých molekulárních drah zapojených do terapeutických účinků esenciálních olejů byly použity různé zvířecí modely. Esenciální oleje (v příspěvku byly zmíněny ylang – ylang, kadidlo a bergamot) prokázaly neurofarmakologické účinky, konkrétně významný vliv na HPA osu, sympatický nervový systém a neurotransmitery. Esenciální oleje, které dokážou ovlivňovat různé nervové dráhy bez vedlejších účinků syntetických léků, představují slibnou alternativu pro léčbu duševních onemocnění, jako jsou deprese, úzkost a demence.

Neurofarmakologický profil EO bergamotu představil Giacinto Bagetta („Neuropharmacological Profile of the Essential Oil of Bergamot„). Jedním ze slibných účinků tohoto EO je jeho antinociceptivní působení a možné využití u neuropatických bolestí.

Na jeho přednášku navázala Damiana Scuteri a představila možnost využití EO bergamotu  pro zvládání bolesti a poruchy chování. V příspěvku „Characteristics of Bergamot Essential Oil for Clinical Translation in the Management of Pain and Behavioural Disorders“ se zamýšlela nad tím, že symptomy provázející demenci mohou velmi často být indikátorem bolesti. Neklid, rozrušení, agresivní chování by se tedy mělo posuzovat i z tohoto úhlu pohledu. Aplikace EO z bergamotu se jeví jako možnost pro zvládání neuropsychiatrických potíží.

Elisabeth Sackl-Pietsch ve svém příspěvku „Essential Oils as Part of an „Integrative Approach between Conventional Medicine and Complementary Medicine in the Clinical Setting and Medical Practice – a Goal-oriented Approach?“ představila možnosti používání aromaterapie v různých situacích: úleva od stresu a při vyhoření, při výskytu infekčních chorob spojených s pobytem v nemocnici, v porodní a poporodní péči, pro zvládání bolestí a v paliativní péči. Aromaterapie jako komplementární metoda přináší mnoho benefitů jako doplněk konvenční léčby pro pacienty, zdravotní sestry a lékaře. Může být aplikována v nemocnicích, poliklinikách i v domácím prostředí. Důležitý je holistický přístup a edukace.

Pam Conrad sdílela zkušenosti ze své praxe a představila soubor nástrojů aromaterapeuta v péči o maminky prvorodičky. V příspěvku „Evidence-based Aromatherapy for Postnatal Depression: the Aromatherapist’s Toolkit of Care for New Mothers“ se věnovala především tématu poporodní deprese a možnostem její léčby. Představila mj. bezpečné, na důkazech založené EO s účinky na úzkosti a deprese u rodících žen: levandule lékařská, růže damašská, jasmín, mandarinka, pomeranč sladký, bergamot, neroli, kadidlo a geránium. Sdílela také osvědčené směsi, které doporučuje jako možný nástroj pro aromaterapeuty pečující o těhotné a rodící ženy a ženy po porodu.

Její dvě knihy Women´s Health Aromatherapy a Aromatherapy and Women´s Mental Health jsou k dispozici v knihovně OSČA.

Celine Hilpipre představila možnosti použití aromaterapie při výskytu plísňových onemocnění kůže. V příspěvku „Clinical Aromatherapy for Dermatophytosis (Fungal Skin Infections)“ sdílela zkušenosti s využitím EO tea tree, niaouli, saro, geránium, dále směs tea tree, levandule a palmorůžové na opruzeniny. Využití EO pro péči o plísňová onemocnění se ukazuje jako vhodné i v prostředí nemocnic a domovů pro seniory, ale je důležité určit původce onemocnění a následně vhodně zvolit EO a ředění.

Aromatic Support for Improving Body Image Post-mastectomy“ byl příspěvek Jonathana Benavida, kterým otevřel druhý den přednášek. Diagnóza rakoviny prsu je pro ženy velkým stresem, kterému čelí i při následné léčbě. Díky působení EO (např. bergamot, citron, kadidlo, růže, pomeranč sladký) na systémy GABA, neurotransmitery serotonin a dopamin se aromaterapie jeví jako velmi účinná metoda pro podporu psychiky žen po mastektomii. Jonathan zdůraznil propojení aromaterapie s dalšími technikami jako je praxe všímavosti a různé relaxační techniky.

Kniha od Jonathana Rest on Me, Breathe: Emotional Palliative Care je k dispozici v knihovně OSČA.

Managementu toxicity pokožky jako důsledku léčby rakoviny se věnovala Fiona Murphy ve svém příspěvku „Skin Toxicities Incurred by Cancer Treatments: the Role of an Oncology Skin Care Specialist“ a představila posluchačům celou problematiku z pohledu specialisty na problematiku kůže po onkologické léčbě. Sdílela své zkušenosti s tamanu olejem a EO oregánem.

Emma Tyrer a Camilla Weijburg sdílely jejich cestu integrace aromapéče na oddělení radioterapie v nemocnici v Londýně, kde nabízejí širokou škálu holistických a na pacienta zaměřených nefarmakologických intervencí jako podporu pacientů s rakovinou. Dostanou se do kontaktu s cca 4 500 – 5 000 pacienty ročně napříč různými místy: na odděleních, při chemoterapii, radioterapii a v ambulantních prostředích. V jejich praxi se jim osvědčily směsi EO na tyto situace, s kterými za nimi pacienti přicházeli: úzkost, únava, nevolnosti, nespavost a xerostomie. Nejčastější forma jimi využívané aplikace je inhalační tyčinka.

Aromaterapie (konkrétně používání inhalačních tyčinek) je jednou z metod používaných pro klinickou praxi, kterou nabízí služba The complementary health and well-being (CH&W) v Anglii. Eileen Hackman ve svém příspěvku „Integrating Personalized Complementary Care in Acute Settings: Examples, Tools and Techniques for Clinical Practice“ představila práci centra, zdůraznila potřebu personalizované péče o pacienty a používání EO v synergii s lidským přístupem.

Dalším centrem, kde nabízejí aromaterapii jako komplementární terapii jsou dvě nemocnice v Edinburghu. Anne Hally a Aisling Baskill představily jejich praxi v příspěvku „The Use of Complementary Therapy in Two Edinburgh Hospitals to Support Staff and Patients with Challenges Created by the COVID-19 Pandemic„. Sdílely zkušenosti v péči o zaměstnance nemocnic vystavených stresu a nejistotě v období pandemie. Během sezení používaly masáže, reflexologii, aromaterapii, proces HEARTS i hudbu.

Velice zajímavý byl příspěvek Ingrid KarnerEssential Oils and the Tension between Therapy and Wellness: An Austrian Perspective„, ve kterém seznámila účastníky semináře se situací a postavením aromaterapie v Rakousku z pohledu terapie a wellness péče. Zajímavé byly i příklady z praxe ohledně toho, jak komunikovat účinky a používání EO směrem k veřejnosti. Závěrem Ingrid konstatovala, že není důležitá samotná účinná látka, ale účel, pro který je používána; požadavky na označování EO vycházejí z toho, zda je olej používán pro vůně do místností, kosmetiku, potraviny, farmaceutika, živočišné produkty atd. Různé štítky jsou potřeba v závislosti na způsobu použití. Pokud je olej určen k léčebným účelům, jedná se o léčivý přípravek a spadá do působnosti lékaře. Pokud je argumentováno, že oleje se používají ke zlepšení kvality života, mohou s nimi pracovat i další profese, aby pomohly nemocným lidem. Je důležité najít správnou argumentaci.

Didier Pesoni představil různé aplikace esenciálních olejů při respiračních potíží („The Toolkit of a French Medical Aromatherapist: Aromatic Medicine for Respiratory Pathologies„). Jeho přednáška obsahovala konkrétní EO, metody aplikace a ředění pro děti i dospělé. Nejčastěji zmiňované EO: ravintsara, eukalyptus radiata a myrta.

Dvoudenní seminář uzavřela přednáška Madeleine Kerkhof „Keynote: From Bright Flower to Healing Power, Calendula CO2 Extract in the Spotlight„, ve kterém představila měsíček lékařský a jeho potenciál nejen pro aromaterapii. Na příkladech z praxe seznámila účastníky s možnostmi využití extraktu CO2 z měsíčku.

Její knihy Clinical AromaCare, Aromatherapy in Health Care & Practice a CO2 Extracts in Aromatherapy najdete k prostudování v knihovně OSČA.